Over ons

Wij zijn Jan en Jacolien en wonen in het Drentse dorpje Fort, dichtbij Zuidwolde. We hebben momenteel 3 stokhaar Zwitserse Witte Herders

  Indy, Joly en Harley. (Harry)

 

AANGENAAM

Jan verkoopt noten, zuidvruchten en olijven. Jacolien werkt in de zorg. Daarnaast hebben we als gezin een gezamenlijke passie: de Zwitserse Witte Herder. Af en toe hebben we een nestje bij één van onze teefjes. Een nestje van die witte pups in huis, dat is fantastisch. We genieten van het proces: de dracht, de geboorte, de fasen van ontwikkeling, de gesprekken met mensen die graag een pup willen. Dat kunnen we ze alleen maar aanraden. De Zwitserse Witte Herder is een prachtdier, een lieve, mensgerichte hond.

ONZE PASSIE

In 2005 maakten we voor het eerst kennis met het ras. We hadden Jack-Russell Guus en wilden er graag een hond bij. Met het gezin gingen we op bezoek bij een vriendin. Daar stond een witte herder achter het hek. Een grote reu, een imposante hond. ‘Kunnen we doorlopen?’, vroegen we haar. ‘Ja, hoor, geen probleem’, lachte ze. Dat bleek. Binnen tien minuten zaten Nienke en Gerben met Cem te spelen. Niets was hem te gek. We waren op slag verkocht.

Toen Jacolien tijdens haar werk een witte herder als hulphond aan het werk zag, hakten we de knoop door: een Zwitserse Witte Herder zou het worden. Die vriendin vertelde ons: ‘Van de Timberhoeve heeft een nestje.’ Daar zijn we gaan kijken, er was nog één teefje over. Zij werd onze Joni.

FOKKEN

Aanvankelijk hadden we geen plannen om met Joni te gaan fokken, maar na een jaar of drie bedachten we: een nestje zou toch wel leuk zijn. Al zouden haar pups maar een beetje het karakter van hun moeder hebben, dan zouden we andere mensen heel erg blij gaan maken. Nadat er niets aan het licht kwam bij alle gezondheidstesten, zochten we naar een geschikte, kortharige reu. Meteen hebben we toen ook een kennelnaam aangevraagd: van Suthwalda. Inmiddels bestaat de van Suthwalda-familie uit een groot aantal kortharige Zwitserse Witte Herders. Stammoeder Joni heeft heel wat nakomelingen gekregen.

 

Mensen die serieus belangstelling hebben voor een van Suthwalda-pup nodigen we uit. Voordat we een pup aan iemand verkopen, willen we eerst kennismaken. Dat heeft twee redenen. Eén: de geïnteresseerde kan zien wie wij zijn en hoe we met onze honden omgaan. Twee: we willen zeker weten dat onze pups goed terechtkomen.

Dat eerste gesprek vindt doorgaans voor de geboorte plaats. Mensen vertellen wat hun wensen zijn, hoe hun werk-, gezin- en woonsituatie eruit ziet en wat ze willen met een hond. Bij de één past een rustige, zachtaardige hond beter. De ander heeft liever een sportieve, ondernemende hond. Als de puppy’s geboren zijn, komen de mensen nogmaals langs. Sommigen overigens wel vaker dan twee keer. Dat is geen probleem. Ze mogen in overleg zo vaak komen kijken als ze willen.

Gezondheid voorop

Naast alle standaardonderzoeken laten we onze honden ook allerlei niet-verplichte testen ondergaan. Gezondheid vinden we namelijk het allerbelangrijkste. Niet voor niets heeft Jan zelf op dit gebied de afgelopen jaren twee diploma’s behaald: Kynologische Kennis 1 en 2. 

Na gezondheid komen karakter en uiterlijk. In die volgorde. Bij de keuze voor een reu houden we daar al rekening mee.
De vaderhond moet sowieso voldoen aan alle eisen van de rasvereniging VZWH. Vervolgens selecteren we hem op basis van gezondheid en karakter.
 

Na de geboorte staat alles in het teken van socialisatie.
De pups worden in onze woonkamer geboren en maken direct deel uit van ons gezin. We gaan onder andere met ze naar het bos en naar de markt en nemen ze mee voor een korte autorit. Na zeven weken vindt een professionele puppytest plaats.

Bekijk onze

en leer ze allemaal kennen.